DSCN3367

Минулих вихідних привіз з села величезний кошик червоних і жовтих спілих та м’ясистих помідорів. Вони простояли тиждень і більше стояти не виявляли жодного бажання. Треба було щось робити і вихід було знайдено: якщо ваші помідори заявляють вам, що мають намір припинити своє існування – зав’яліть їх! В’ялені помідори надзвичайно чудові самі по собі. Крім того, вони можуть внести приємну різноманітність у вже звичні ваші страви. Наприклад, в’ялені помідори, чудово поєднуються із салатами, рибою, м’ясом, пастою. Навіть шматочок свіжого хліба з в’яленими помідорами трохи просочений духмяною олією, у якій вони зберігались, повірте мені, стане справжнім кулінарним шедевром.


Отже, що я сьогодні зробив.

Взяв стиглі помідори (краще брати невеликого і однакового приблизно розміру) – приблизно 1,5-2 кг (на одне деко), млинок з сумішшю 5-ти перців, крупну морську сіль, сушені духмяні трави (розмарин, базилік, чебрець, орегано, прованські трави), пару зубчиків часнику і оливкову олію “Extra Virgin” (хоча запросто підійде і рафінована соняшникова олія).

Стиглі, м’ясисті помідори треба добре вимити й висушити. Розрізати помідори на половинки або четвертинки, вирізати плодоніжки і видалити з помідорів насіння (серцевини помідорів можна використовувати для приготування інших страв, наприклад, приготувати томатний соус чи помідорний салат).

Деко застелити пергаментним папером і розкласти помідори (класти потрібно щільно один до одного, оскільки під час підсихання помідори зменшуюцця у розмірі). Посолити помідори крупною сіллю і поперчити свіжозмеленим перцем. У кожен помідор, капнути по краплині оливкової олії.

Духовку нагріти до ~ 80-90°C і поставити деко з помідорами у духовку. Я використовував спочатку функцію 3-D обдуву, а потім – “верхній і нижній жар”. Дуже важливою є гарна вентиляція духовки, можна навіть тримати злегка прочиненими дверцята духовки, щоб волога з помідорів швидше випаровувалася.

Сушацця помідори близько 4,5-5 годин (залежно від розміру). По ходу процедури я знижував температуру до 75°C, оскільки користувався конвекцією.

Помідори є готовими коли вони значно зменшились у розмірі, залишаються трохи вологими і легко гнуться. Важливо не пересушити їх до сухого і ламкого стану, тобто випарювати з помідорів усю вологу не варто. Готові помідори вийняти з духовки і остудити.

За півгодини до готовності помідорів, потрібно підготувати духмяну олію. Для цього розігріти у невеликій посудині оливкову олію і додати до неї листочки розмарину, м’ятий чебрець, орегано, базилік, суміш прованський трав, а потім дати настоятись цій суміші, щоб запах трав повністю розкрився у олії.

На дно підготовленої чистої банки невеликого розміру налити трохи підготовленої олії, потім покласти кілька листочків або гілочку розмарину, орегано та інші трави і нарізаний пелюстками зубчик часнику.
Наповнити банку на чверть помідорами, долити ще трохи олії, додати знову спеції, помідори і олію.
Таким чином, чергуючи, спеції з помідорами і підливаючи потроху олію, наповнити банку. Після цього помідори легенько утрамбувати, проте сильно їх не придавлювати. Залити помідори олією так, щоб вона повністю їх покривала, бо коли не покриватиме – помідори можуть псуватися.

Закрити банку чистою кришкою і поставити на зберігання до прохолодного темного місця, простіше – до холодильнику.

Помідори і олія настояцця і набудуть смаку доданих трав і спецій. В’ялені помідори без проблем зберігаюцця до нового року, а то й до весни.

І, обов’язково – використовуйте олію, в котрій настоююцця помідори, для заправки салатів і приготування брушетта – виходить дуже і дуже смачно!

Смачного!

Фотоальбом з помідорами є тут>>>

Advertisements